Lasik, Lasek, Laser, Oogchirurgie, Eximerlaser

Laser Oog-Chirurgie
Info Center

Lasik, Lasek, Laser, Oogchirurgie, Eximerlaser
Lasers Behandelingen Complicaties Documenten
Oogziekten Alles over zien Zoeken op deze site Links
 
Inleiding
Accomodatie
De bouw van het oog
Dieptezicht
Gezichtsscherpte
Het gezichtsveld
Het optische systeem
Het visuele baansysteem
Kijkstrategie
Kleuren zien
Lezen
Verlichting
Refractie-afwijkingen
Zien training
 

INLEIDING : ZIEN

Zien is een samenspel van de ogen en de hersenen. De oogzenuwen verbinden de ogen met de hersenen.

Zien vindt plaats bij de gratie van licht en contrast. Bij geringe lichthoeveelheden functioneren de staafjes in het netvlies. Deze liggen door het hele netvlies, behalve in de macula. Zelfs in schemer of bij het licht van een straatlantaarn kan de omgeving worden waargenomen, zij het zonder fijne details of kleuren.

Vanwege de bolvorm van ons oog en daarmee van het netvlies kunnen beelden van boven, onder en opzij opgevangen worden.

De macula bestaat uit kegeltjes, die alleen werken bij voldoende licht. Dan leveren zij ook een hoge kwaliteit in de vorm van kleuren- en detailwaarneming. Omdat de macula een klein gebied is op het netvlies, moeten we de blik richten om een beeld scherp op de macula te krijgen.

Voordat het licht het netvlies heeft bereikt, passeert het diverse onderdelen van het oog. Al deze delen, de cornea, oogkamers, ooglens en het corpus vitreum, moeten helder zijn, wil er ook een goed beeld op het netvlies ontstaan.

De cornea en de ooglens vormen samen het optische systeem van het oog. Zij breken het licht tot een scherp beeld op het netvlies.

Uit bovenstaande blijkt, dat de werking van het oog te vergelijken is met een fototoestel. Het netvlies, de retina, is de lichtgevoelige film en de cornea en lens zorgen voor scherpstelling. Ook het diafragma is terug te vinden in de vorm van de pupil, die regelt hoeveel licht het oog mag binnenvallen.

In tegenstelling tot een fototoestel beschikt het oog over een directe verbinding met de centrale. Via de oogzenuwen worden de beelden naar de hersenen gestuurd; daar wordt er pas een beeld van gemaakt.

Een beschadiging van één of meerdere delen van het oog of in de hersenen kan een stoornis in het zien geven. De gevolgen van verschillende oogaandoeningen zijn divers. Er zijn typische kenmerken per oogaandoening aan te geven. Maar het is tevens belangrijk dat mensen hun eigen persoonlijke ervaringen vertellen.

 

 


Home
Contact

Laser Oog-Chirurgie
Info Center

Disclaimer
Site Map