Lasik, Lasek, Laser, Oogchirurgie, Eximerlaser

Laser Oog-Chirurgie
Info Center

Lasik, Lasek, Laser, Oogchirurgie, Eximerlaser
Lasers Behandelingen Complicaties Documenten
Oogziekten Alles over zien Zoeken op deze site Links
 
Inleiding
Accomodatie
De bouw van het oog
Dieptezicht
Gezichtsscherpte
Het gezichtsveld
Het optische systeem
Het visuele baansysteem
Kijkstrategie
Kleuren zien
Lezen
Verlichting
Refractie-afwijkingen
Zien training
 

ACCOMMODATIE

Accommodatie noemt men het vermogen van het oog om de lichtbreking te veranderen. Wanneer we op een voorwerp fixeren dat dichter bij het oog wordt gebracht, accommoderen we: door een reflexmechanisme wordt de lens boller en sterker brekend, waardoor het beeld op het netvlies scherp afgebeeld wordt.

Accommoderen is een functie van de lens. De lens is een aan beide kanten bol gekromd orgaantje, dat geheel doorschijnend is. De lens bestaat uit een kern, een schors en een kapsel. Het geheel heeft een bepaalde elasticiteit die in de loop van het leven afneemt. De lens groeit en men kan verschillende lagen in de lens herkennen, zoals de jaarringen in een boom.

De lens is gevat in een systeem van dunne vezels, de zonula-vezels, die aan het 'corpus ciliare' vastzitten.

Wanneer de vezels verslappen, hetgeen gebeurt wanneer de kringspier van het 'corpus ciliare' (de 'musculus ciliaris') zich aanspant, kan de lens door zijn elasticiteit boller worden, waardoor er een sterkere breking van de lichtstralen optreedt. Dan spreken we van accommodatie. Verslapt daarentegen omgekeerd de 'musculus ciliaris', dan spannen de zonula-vezels het kapsel aan en wordt de lens dunner.

De elasticiteit van de lens neemt af naarmate we ouder worden. Vanaf de leeftijd van gemiddeld 45 jaar begint de accommodatie te kort te schieten. Men is dan aangewezen op het gebruik van een leesbril.

Hiervoor gelden de volgende richtlijnen:

  • 45 jr: 1,5-2 dioptrieŽn
  • 50 jr: 2 dioptrieŽn
  • 55 jr: 2,5 dioptrieŽn
  • 60 jr: 3 dioptrieŽn

 


Home
Contact

Laser Oog-Chirurgie
Info Center

Disclaimer
Site Map